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DEEPWATER HORIZON OIL SPILL RESPONSE 
Jones Act Fact Sheet – July 6, 2010 
 
Currently, dozens of foreign-flagged vessels are involved in the largest response to an oil spill in 
U.S. history, and additional specialized foreign skimming vessels are en route to the Gulf to 
assist in this historic response.  
 
Jones Act waivers have not been required for any current response activities. To date, two 
preemptive waivers have been granted that would allow a total of seven foreign-flagged vessels 
to move closer to shore should they need to be evacuated from the wellhead area because of 
severe weather.  
 
 
Questions & Answers 
 
Q: Why has the Jones Act not applied to foreign-flagged response vessels in the Gulf to 
date? 
 
A: Jones Act waivers have not been required for any of these vessels’ current activities – for two 
reasons: 
 

• Jones Act jurisdiction extends to three nautical miles off U.S. shores.  The Federal On-
Scene Coordinator made a determination that foreign flagged skimming vessels involved 
in the oil spill response within the Jones Act jurisdiction are exempted from the Act 
under  46 U.S.C. §55113, if the foreign country provides the same privileges to U.S. 
vessels. 

 
• Foreign flagged vessels not involved in skimming are currently operating outside of the 

area that the Jones Act has jurisdiction – the leak site is over 40 miles off shore. 
 
 
Q: Has the Jones Act stood in the way of any offers of international assistance? 
 
A: In no case has any offer of assistance been declined because of the Jones Act or similar laws.  
 
 
Q: What will happen should a Jones Act waiver be needed as part of the response? 
 
A: The administration has taken steps to proactively ensure that the Jones Act will not inhibit 
any offers of assistance now or in the future: 
 
• First, in anticipation of any Jones Act waiver requests, the National Incident Commander 

(NIC) has coordinated closely with the U.S. Maritime Administration, U.S. Customs and 
Border Protection, and the Departments of Defense and State to ensure accelerated 
processing for any waiver requests.  

 
• Second, in anticipation of possible need for deployment of foreign-flagged specialized oil 

spill response vessels, the Federal On-Scene Coordinator has made a determination in 
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coordination with other federal agencies that foreign specialized skimming vessels may be 
deployed to response operations if the foreign country provides the same privileges to U.S. 
vessels. The use of such vessels under these circumstances would not violate the Jones Act or 
require a Jones Act waiver. 

 
 
Q: Does the Jones Act apply to skimmers? 
 
A: Following a determination made by the Federal On-Scene Coordinator, skimming vessels 
involved in the oil spill response are exempted from the Jones Act under  46 U.S.C. §55113. 
 
In addition, the Jones Act simply does not apply to vessels skimming oil outside of three nautical 
miles from the U.S. coast. Currently, hundreds of U.S.-flagged vessels are skimming oil inside 
three miles. 
 
Q: Have any Jones Act waivers been granted? 

 
A: Yes. Two preemptive Jones Act waivers have been granted that would allow a total of seven 
foreign-flagged vessels to move closer to shore should they need to be evacuated from the 
wellhead area because of severe weather.  
 
These vessels, some of which are already on scene collecting oil being contained by the 
Discoverer Enterprise from the top hat device, deploy unique technologies that no U.S. flagged 
vessel is able to provide at this time. The granting of these waivers is a proactive step and the 
operations these vessels are currently engaged in do not require a Jones Act waiver. 

 
Currently, other vessels periodically deliver the oil they collect to port. However, as part of the 
ongoing planning for severe weather and potential hurricanes, Jones Act waivers have been 
granted that would allow these foreign-flagged ships to bring oil closer to shore themselves 
should the weather get bad enough that an evacuation plan is carried out.  

 
The vessels’ presence in the Gulf is part of the federal government’s directive that BP create 
additional redundancy mechanisms that will increase their oil collection capabilities quickly.  
 
 
Q: What is the process for determining applicability of the Jones Act, and for obtaining 
waivers? 
 
A: Generally, the Jones Act requires that all goods transported in coastwise trade between U.S. 
ports be carried in U.S.-flagged vessels, constructed in the United States, and owned by U.S. 
citizens. Additionally, U.S. law, generally, requires that 75 percent of the crew on U.S. flagged 
vessels be U.S. citizens and/or permanent residents.  
 
The determination to grant a Jones Act waiver is considered by U.S. Customs and Border 
Protection in consultation with the U.S. Maritime Administration, and the Departments of 
Defense and Energy, and a final decision is made by the Secretary of Homeland Security. The 
determination is made after the U.S. Maritime Administration has surveyed the industry to 
determine the availability of U.S. ships.  
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Q: Has this process changed for requests related to the BP oil spill response? 
 
A: Yes. In the case of requests related to the BP oil spill response, Admiral Allen has 
coordinated closely with the U.S. Maritime Administration, U.S. Customs and Border Protection, 
and the Departments of Defense and State to ensure that any waiver requests for offers of 
assistance determined to effectively aid the response effort will receive accelerated processing. 
 
A Jones Act waiver request, pursuant to 46 U.S.C. §501, can be submitted by an interested party, 
either inside or outside the U.S. government.  If the assistance being offered is determined to fit 
the needs of the current response, the Federal On-Scene Coordinator would coordinate expedited 
processing of the request with CBP, who would make a recommendation to the Secretary of 
Homeland Security. This recommendation is provided after the U.S. Maritime Administration 
surveys the availability of U.S. ships.  In addition,  consideration would be given to the unique 
characteristics and capabilities of the foreign-flagged vessel compared to what is available in the 
U.S. fleet. Consideration would also be given to the impact of any delay in operations that might 
be caused by waiting for a U.S.-flagged vessel to arrive on scene or deploy the specific 
capabilities needed.  
 
In anticipation of possible need for deployment of foreign flagged specialized oil spill response 
vessels, the Federal On-Scene Coordinator, in coordination with other federal agencies, 
determined on June 16, 2010, pursuant to 46 U.S.C. §55113, that there are an insufficient 
number of specialized oil skimming vessels in the United States to keep pace with the 
unprecedented levels of oil discharges in the Gulf of Mexico. Based upon this determination, 
foreign specialized purpose-built skimming vessels may be deployed to response operations if 
the foreign country provides the same privileges to U.S. vessels. The use of such vessels under 
these circumstances would not violate the Jones Act or require a Jones Act waiver. 
 
 
History 
 
For more than 200 years, the U.S. Customs Service, now CBP, has been responsible for 
enforcing and administering laws and regulations setting forth procedures to control and oversee 
vessels arriving in and departing from U.S. ports, as well as the coastwise transportation of 
merchandise between U.S. ports. Federal laws protecting U.S. shipping date back to the First 
Congress in 1789.  
 
The law governing the transportation of merchandise “coastwise” – meaning between U.S. ports 
–  was first established by Section 27 of the Merchant Marine Act of 1920, sponsored by Senator 
Wesley L. Jones (hence its name, the “Jones Act”), which revamped the U.S. shipping laws 
governing cabotage (i.e. the transport of goods or passengers between two points in the same 
country), shipping mortgages, seamen’s personal injury claims, etc. That statute provided that 
“[N]o merchandise shall be transported by water, or by land and water, on penalty of forfeiture 
thereof, between points in the United States, including districts, territories, and possessions 
thereof embraced within the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for any part 
of the transportation, in any other vessel than a vessel built in and documented under the laws of 
the United States and owned by persons who are citizens of the United States.”  
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The intent of the coastwise laws, including the Jones Act, was to promote U.S. shipping interests. 
The Jones Act (46 U.S.C. § 55102), provides that the transportation of merchandise between 
U.S. points is reserved for U.S.-built, owned, and documented vessels. Pursuant to section 
55102, “a vessel may not provide any part of the transportation of merchandise by water, or by 
land and water, between points in the United States to which the coastwise laws apply, either 
directly or via a foreign port, unless the vessel—(1) is wholly owned by citizens of the United 
States for purposes of engaging in the coastwise trade; and (2) has been issued a certificate of 
documentation with a coastwise endorsement under chapter 121 of Title 46 or is exempt from 
documentation but would otherwise be eligible for such a certificate and endorsement.  
 
Consequently, foreign-flag vessels are prohibited from engaging in the coastwise trade—
transporting merchandise between U.S. coastwise points. In addition, the same prohibitions 
apply to U.S.-flag vessels that do not have a coastwise endorsement on their document, i.e., are 
not coastwise qualified. 
 


